zaterdag 13 april 2013

Kaart Zeeuws-Vlaanderen - Vakantie Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen ligt ten zuiden van de Westerschelde en ten noorden van België: kaart CIA
Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste deel van de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland. Het gebied telt 106.522 inwoners (december 2010).

Zeeuws-Vlaanderen ligt ten zuiden van de Westerschelde, of Honte. In het noordwesten wordt het gescheiden van Zeeland door de Wielingen. In het noordwesten ligt het gebied aan de Noordzee.

Ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen liggen de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen in buurland België.

Zeeuws-Vlaanderen is in te delen in een oostelijk en een westelijk gebied. Vroeger werden deze delen gescheiden door de Braakman, een oude zeearm die grotendeels is ingepolderd.

Tegenwoordig ligt de grens van de twee delen van de regio bij het Kanaal Gent-Terneuzen.

Zeeuws-Vlaanderen bestaat uit drie gemeenten. Dit zijn Hulst, Sluis en Terneuzen.

Westerscheldetunnel
Voor de opening van de Westerscheldetunnel op 14 maart 2003 was Zeeuws-Vlaanderen vanuit Nederland alleen via twee veerdiensten bereikbaar, of over land via Belgisch grondgebied.

Na de ingebruikname van de toltunnel is de veerdienst Kruiningen-Perkpolder opgeheven. De veerdienst Vlissingen-Breskens werd vervangen door een veerboot voor fietsers en voetgangers.

De Westerscheldetunnel ligt tussen Terneuzen en Ellewoutsdijk op het eiland Zuid-Beveland.

De tunnel is een deel van de N62 onder de Westerschelde en heeft een lengte van 6,6 kilometer. Daarmee is het de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland.

Het diepste punt van de tunnel ligt onder de Pas van Terneuzen en ligt 60 meter onder het waterniveau.

Vakantie en toerisme
Zeeuw-Vlaanderen trekt veel toeristen en vakantiegangers vanwege onder meer de prachtige natuur, stranden, campings en de historische plaatsen.

Belangrijke natuurgebieden zijn in het westen het Zwin, op de grens met België, en in het oosten het Verdronken Land van Saeftinghe.

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een buitendijks brakwatergetijdegebied langs de Westerschelde. Het natuurgebied bestaat uit grote stroomgeulen, kreken, oeverwallen, kommen en schorren.

Het Zwin is een natuurgebied aan de monding van de Westerschelde, tussen Cadzand-Bad en Retranchement. Het gebied bestaat uit een duinenrij met daarachter een schorrengebied dat via de Zwingeul met de Noordzee in verbinding staat.

Sluis, Hulst en Aardenburg zijn oude vestigsteden. In Sluis ligt het enige belfort van Nederland.

Bekende basplaatsen in Zeeuws-Vlaanderen zijn Sluis en Cadzand.

Het dorp Philippine, bij Terneuzen, is bekend als mosseldorp.

Er zijn tal van hotels, vakantiehuisjes, campings, bungalows in alle categorieën beschikbaar voor een aangename vakantie in Zeeuws-Vlaanderen.

Steden Zeeuws-Vlaanderen
Een aantal steden in Zeeuws-Vlaanderen zijn Terneuzen, Sas van Gent, Sluis, Hulst, Cadzand, Aardenburg, Breskens, Graauw, IJzendijke, Oostburg.